Sprekers

Tijdens de plenaire sessies ligt de focus bij de innovatieve ontwikkelingen binnen de chirurgie, maar ook op de groei van gepersonaliseerde chirurgie. Daarnaast zal worden stilgestaan bij het te nemen pad voor een student om uiteindelijk een succesvolle chirurg te worden.

Vanwege onze nauwe banden met de afdeling oncologie- en traumachirurgie, zullen deze subspecialismen centraal staan. Wij stellen de chirurgen alvast graag aan jullie voor!


Dr. J.F.M. Lange – Abdominaal chirurg



Dr. Johan Lange studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 2003 zijn artsexamen behaalde.

Na de opleiding tot chirurg in de Isala Klinieken in Zwolle en het AMC te Amsterdam succesvol te hebben afgerond, heeft drs. Lange zich als chirurg vanaf 2010 toegelegd op de gastro-intestinale chirurgie (“buikchirurgie”) en de laparoscopie (“sleutelgatchirurgie”) door een CHIVO-schap te volgen in het MCL te Leeuwarden en UMCG.

Na een Fellowship Oncologische Chirurgie in het VUMC te Amsterdam is dr. Lange sinds 2012 aan de chirurgische staf van het UMCG verbonden en werkzaam als abdominaal- en transplantatie chirurg. Tevens is hij opleider van het aandachtsgebied abdominale chirurgie.

Als dagvoorzitter zal hij het symposium en de ontstane discussies in goede banen leiden.


Dr. P.J. Tanis – Oncologisch chirurg



Dr. Tanis is oncologisch chirurg in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Naast de kliniek investeert hij ook veel tijd in onderzoek en is hij onder andere uitgeroepen tot onderzoeker van de week bij KWF Kankerbestrijding met een onderzoekslijn naar preventieve toepassing van Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC) behandeling om buikvliesmetastase van T4-darmtumoren te voorkomen.

In deze masterclass wordt ingegaan op de pathofysiologie van peritoneale metastasen van darmkanker, evenals de implicaties die deze metastasen hebben voor de behandeling en prognose. Daarbij zal meer in detail worden ingegaan op de rol van de chirurg binnen de multidisciplinaire behandeling van peritoneale metastasen van colorectale origine, en de mogelijke rol van vroegdiagnostiek en preventieve behandeling.


Dr. F.F.A. IJpma – Traumachirurg



Dr. IJpma is traumachirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen en zal jullie meenemen in de anatomie van het bekken. 3D-technologie begint een steeds belangrijkere rol te spelen bij chirurgische behandelingen. De behandeling van een complexe bekkenfractuur door middel van 3D technologie is een geheel nieuwe methode. Dr. IJpma zal toelichten wat het belang van dergelijke technieken is en hoe dit bij kan dragen aan een betere behandeling van traumapatiënten.


Dr. E.A. Kouwenhoven – Oncologisch chirurg



Dr. Kouwenhoven is oncologisch chirurg in Ziekenhuis Groep Twente en houdt zich bezig met de nieuwste technische ontwikkelingen binnen de chirurgie, zoals de Da Vinci Xi operatierobot bij de behandeling van slokdarmkanker. Hij zal jullie meer vertellen over de implementatie van deze nieuwe technieken binnen de chirurgie, hoe de jonge artsen worden opgeleid met deze nieuwe technieken en wat voor gevolgen deze innovatie heeft op de medische wereld en chirurgische behandeling van patiënten.


Chirurgie: vroeger en nu







Dr. P.M.J.G. Peeters (gepensioneerd HPB-chirurg), drs. P.C.R. Wouters (traumachirurg) en drs. J.M. Seinen (chirurg in opleiding).


Owl Carousel Example