Workshops

De workshops van ons symposium zijn gericht op de toekomst, die van jou én die van de kliniek. Daarom hebben we dit jaar twee soorten workshops: praktische en onderzoek/carrière georiënteerde workshops.

Je kan aangeven welke workshops binnen beide groepen jou het meest interessant lijken, wij zorgen ervoor dat je ingedeeld wordt in workshops die zoveel mogelijk passen bij jouw interesses!


Microscopisch hechten

Als dokters in spé zullen de nodige hechtskills al in huis zijn en daarom hebben wij een extra uitdaging voor jullie: microscopisch hechten! Een goede oefening om je hand-oog coördinatie te testen én je kans om te hechten op een hoger niveau!

Let op: Als je zelf een knaagdier (rat, muis e.d.) als huisdier hebt, kun je helaas niet deelnemen aan deze workshops, omdat mogelijke pathogenen overgedragen kunnen worden.


Laparoscopie

Waar vroeger invasieve operaties noodzakelijk waren, kunnen tegenwoordig vele operaties minder invasief uitgevoerd worden. Eén van de technieken die hier een belangrijke rol in speelt, is laparoscopie. Maar voor deze technieken gebruikt kunnen worden op de patiënt, zijn vele uren oefening vereist. In deze workshop bieden wij jou de kans om alvast wat handigheid te krijgen met een laparoscopiesimulator.


Endoscopie

Wil je uitzoeken of er een MDL arts in jou schuilt? Grijp hier je kans! In deze workshop mag je zelf aan de slag met het diagnostische instrument van een MDL arts. met behulp van GE endoscopie simulatoren kun je zelf ervaren en oefenen hoe het is om met een endoscoop te werken.


Karl-Storz Fluorescentie Laparoscopie

Deze workshop brengt laparoscopie naar ‘the next level’. Nadat je hebt kunnen oefenen op een standaard laparoscopiesimulator, krijg je kans om te werken met een van de nieuwste ontwikkelingen binnen de laparoscopie. Het bedrijf Storz stelt namelijk hun nieuwste fluorescentie techniek beschikbaar, waarmee bepaalde structuren zichtbaar worden die onder normaal wit licht onzichtbaar blijven. In de praktijk wordt deze techniek ingezet om de schilwachtklieren en maligne tumoren op te sporen.


Luchtwegmanagement

De ABCDE methodiek is de standaard in de benadering van een acuut zieke patiënt, waarbij je altijd begint met luchtwegmanagement.
Tijdens deze workshop krijg je de kans om kennis te maken met de basisvaardigheden van luchtwegmanagement, welke noodzakelijk zijn voor een arts. Deelnemers zullen de mogelijkheden hebben om vaardigheden op te doen in kapbeademing, het plaatsen van mayotubes en ook orotracheale intubatie zal worden geoefend.


3D lab

Het UMCG beschikt sinds enige tijd over een 3D-lab, waar deze techniek wordt uitgewerkt ter ondersteuning van diagnostiek en behandeling. Eén van deze toepassingen is 3D-printen, waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt binnen de chirurgie. In deze workshop ga je in koppels aan de slag om een medisch probleem op te lossen met behulp van deze 3D-techniek. Met de nieuwste software kun je je eigen reconstructies maken van botten en organen en kun je zien hoe de 3D geprinte organen er uitzien!


TeraRecon Hololens

De mens maakt al eeuwen voorstellingen van de binnenkant van het lichaam. Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken waarmee dokters zonder snijden in de patiënt kunnen kijken, denk maar aan MRI-, PET- en CT-scans. 3D is het volgende hoofdstuk in de ontwikkeling van beeldvormende technieken. Met de TeraRecon Hololens kun je rondom en door de anatomische modellen heen lopen, om te zien hoe het op verschillende niveaus in elkaar steekt. Heb jij interesse in anatomie en ben je gek op de nieuwste gadgets en beeldvormende technieken? Dan is deze workshop perfect voor jou!

Let op: deze workshop wordt in het Engels gegeven.


STAT: Future Diagnostics

De geneeskunde is constant in verandering, therapeutische en diagnostische middelen worden steeds groter. Future Diagnostics is een bedrijf dat hieraan bijdraagt door materiaal te leveren voor innovatieve intra-operatieve diagnostiek. In deze boeiende workshop wordt je meegenomen in de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Hierbij zal een chirurg aanwezig zijn om uit te leggen hoe dit in de praktijk er aan toe gaat!


Proefdieronderzoek

Bij deze workshop krijg je de kans om alles te weten te komen over proefdieronderzoek. Je zult een rondleiding krijgen op de Centrale Dienst Proefdieren, je kunt al je vragen stellen omtrent dierproefonderzoek en je mag een kijkje nemen bij een proefdier MRI.

Let op: Als je zelf een knaagdier (rat, muis e.d.) als huisdier hebt, kun je helaas niet deelnemen aan deze workshop, omdat mogelijke pathogenen overgedragen kunnen worden.


Neurostimulatie

Ben je ook zo gefascineerd door het brein en ben je benieuwd hoe je je brein kan beïnvloeden? Dan is deze workshop misschien wat voor jou! Het NeuroImagingCenter beschikt over een volledig uitgerust Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) laboratorium, dit is een neurofysiologische techniek die berust op de wetten van elektromagnetische inductie. In deze workshop leer je hoe je m.b.v. TMS bepaalde hersengebieden kunt stimuleren om vervolgens de resulterende breinrespons te meten d.m.v. Near-Infrared-Spectroscopy.

Let op: deze workshop wordt in het Engels gegeven.


Financiën binnen het ziekenhuis

Hoe zit de financiering van het ziekenhuis nou eigenlijk in elkaar? Hoe kan ik zien of ons ziekenhuis financieel gezond is? Oftewel, wil jij meer weten over de financiële achtergrond van het ziekenhuis en bepaalde afdelingen? Dan is deze workshop wat voor jou. In deze workshop ga je aan de slag met zowel de globale inkomsten en uitgaven van het ziekenhuis als die van een specifieke sector. Aan het eind van deze workshop heb je een overzicht van de voornaamste vraagstukken rond de financiering van de medisch specialistische zorg.


Communicatie

In deze interactieve communicatie workshop ga je aan de slag met verschillende lastige thema’s, waardoor je je communicatieve skills naar een hoger niveau kan tillen. Je kunt hierbij denken aan thema’s als ‘hoe voer je een slecht nieuws gesprek’, of ‘hoe communiceer je open en transparant over zaken die anders zijn gegaan dan verwacht?’. Zelf een thema aandragen wordt uiteraard ook gewaardeerd! Tijdens deze workshop wordt je goed aan het denken en oefenen gezet en krijg je handige tips en tricks mee.


Solliciteren

Voer jij wel eens gesprekken die niet helemaal lekker lopen of kom jij niet goed naar voren in een sollicitatiegesprek? Reageer je soms wel eens te heftig of te afwachtend in een lastig gesprek? Dan is dit dé workshop voor jou. Na deze workshop weet je wat een passende indruk is, ga je met zelfvertrouwen je gesprek in en kun je je volledig concentreren op de inhoud. Want dát opzich is al spannend genoeg. Wil je ook graag je CV nagekeken hebben? Stuur deze dan tijdig op en deze wordt dan, indien mogelijk, persoonlijk met je besproken tijdens de workshop.


Self-management

Waar liggen jouw sterke punten? En wat wil jij eigenlijk bereiken? Bij deze workshop sta je even stil in het moment en denk je na over waar je naartoe wilt en waarom. Je ontdekt welke dingen je een energie-boost geven of wat juist het tegenovergestelde doet. Daarnaast probeer je actief uit te vinden of je wel genoeg tijd spendeert aan dingen die belangrijk zijn voor jou. Kortom, in deze workshop krijg je handvatten aangereikt om uit te zoeken wat voor jou effectieve self-management inhoudt.


Promoveren

Ook het onderzoek aspect is een must in je opleiding tot toekomstig arts. Denk je dan aan een stoffig onderzoekskamertje en alleen maar statistiek? Dan heb je het fout! Van operatiekamer tot het laboratorium en van de apotheek tot aan de patiënt: alles komt voorbij tijdens een promotietraject. Maar wat komt er allemaal kijken bij onderzoek? Wanneer moet je er aan beginnen? Hoe kom je aan publicaties? Moet je wel of niet promoveren voor je gaat specialiseren? Allemaal vragen die tijdens deze workshop aan bod komen, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke toekomst als onderzoeker.


Owl Carousel Example