Workshops

De workshops van ons symposium zijn gericht op de toekomst, die van jou én die van de kliniek. Daarom hebben we dit jaar twee soorten workshops: praktische en onderzoek/carrière georiënteerde workshops.

Je kan aangeven welke workshops binnen beide groepen jou het meest interessant lijken, wij zorgen ervoor dat je ingedeeld wordt in workshops die zoveel mogelijk passen bij jouw interesses!


TeraRecon Hololens



Het mens maakt al eeuwen voorstellingen van de binnenkant van het lichaam. Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken waarmee dokters zonder snijden in de patiënt kunnen kijken, denk maar aan MRI-, PET- en CT-scans. 3D is het volgende hoofdstuk in de ontwikkeling van beeldvormende technieken. Met de TeraRecon Hololens kun je rondom en door de anatomische modellen heen lopen, om te zien hoe het op verschillende niveaus in elkaar steekt. Heb jij interesse in anatomie en ben je gek op de nieuwste gadgets en beeldvormende technieken? Dan is deze workshop perfect voor jou!


Karl-Storz fluorescentie laparoscopie



Deze workshop brengt laparoscopie naar ‘the next level’. Je krijgt de kans om te werken met een van de nieuwste ontwikkelingen binnen de laparoscopie. Het bedrijf Storz stelt namelijk hun nieuwste fluorescentie techniek beschikbaar, waarmee bepaalde structuren zichtbaar worden die onder normaal wit licht onzichtbaar blijven. In de praktijk wordt deze techniek ingezet om de schildwachtersklieren en maligne tumoren op te sporen.


Basisvaardigheden hechten



In deze korte praktische cursus ligt het accent op het behandelen van enkele hechttechnieken. Er wordt ingegaan op de instrumentkennis, de handeling van instrumenten en de diverse soorten hechtdraden en hechtnaalden. Na het doorspreken van enkele praktijkvoorbeelden en de do’s & dont’s op het gebied van de toepassing van hechttechnieken, wordt gestart met het practicum. Aan de hand van een aantal instructievideo’s worden de hechttechnieken toegelicht en mag je zelf aan de slag!

Voor het oefenen wordt gebruik gemaakt van een skinsimulator en zoals bij veel disciplines geldt en bij hechten in het bijzonder: oefening baart kunst!


Hechten voor gevorderden



Bij deze workshop ga je niet hechten op oefenmateriaal, maar op dierlijk materiaal. Hiervoor is er voor iedere student een varkenspoot geregeld en kan je je hechtvaardigheden testen en uitbreiden. Heb je al eens een hechtworkshop gevolgd of denk je dat je direct al klaar bent voor de moeilijkere hechttechnieken? Dan is hechten voor gevorderden echt een workshop voor jou!


Resectie aan de hand van fluorescentie



Tijdens een operatie heeft de chirurg geen extra beeldvorming tot zijn of haar beschikking om te kunnen differentiëren tussen tumor en omringend benigne weefsel. Hiervoor is hij/zij beperkt tot de resultaten van de pre-operatieve beeldvorming, anatomie-kennis en zijn/haar gevoel en zicht. Fluorescentie beeldvorming is een nieuwe techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van fluorescent licht om intra-operatief een tumor beter zichtbaar te maken. In deze workshop leer je hoe deze techniek werkt, waar het voor wordt toegepast en kun je oefenen met opereren met fluorescentie beeldvorming door een tumor uit een fantoom-borst te verwijderen.


Fractuurbehandeling met gebruik van implantaten



De traumachirurg behandelt patiënten met uiteenlopende letsels. In deze workshop kan je tijdens een hands-on practicum kennis maken met de nieuwste implantaten die tijdens operaties gebruikt worden om deze letsels te herstellen. Tijdens het practicum worden kunstbotten gebruikt waarop jullie zelf de platen, schroeven, pennen en andere implantaten kunnen toepassen. Ervaar zelf hoe het is om met het instrumentarium van de traumachirurg te werken!


Verder kijken dan het mes: protonentherapie



Een van de meest belangrijke recente ontwikkelingen in de radiotherapie is de toepassing van protonentherapie. Sinds januari dit jaar is in Groningen protonentherapie beschikbaar. Het betreft het eerste protonencentrum in Nederland. Door typische eigenschappen in vergelijking met conventionele fotonen zorgen protonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Deze afname in dosis in gezond weefsel kan resulteren in een afname van bijwerkingen. De behandeling is echter duurder en minder beschikbaar dan fotonentherapie. In Nederland is een unieke selectiemethode ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van de protonentherapie. In deze workshop zal dit verder worden toegelicht.


Operatiefragmenten en anatomisch tekenen bij HPB-chirurgie



Aan de hand van indrukwekkende operatiefragmenten krijg jij een kijkje in de keuken van een HPB-chirurg. HPB-chirurgie staat bekend om urenlang durende operaties en complexe anatomie. Deze workshop biedt jou de unieke mogelijkheid om alle ins en outs weten over de Whipple procedure en levertransplantatie. Bovendien wordt de indrukwekkende anatomie duidelijk aan de hand van anatomisch tekenen!


Machineperfusie bij levertransplantatie



Anno 2018 wordt nog steeds 1 op de 3 beschikbare donorlevers niet gebruikt voor transplantatie omdat het orgaan van een te lage kwaliteit geacht wordt. Het UMCG is wereldleidend op het gebied van machineperfusie van organen. Alle donorlevers die in Nederland worden afgewezen voor transplantatie, komen momenteel naar het UMCG. Hier worden deze levers gerepareerd, getest en indien mogelijk getransplanteerd. In deze workshop wordt de LiverAssist machine van het UMCG getoond, en wordt met behulp van varkenslevers uitgelegd hoe machineperfusie plaatsvindt.


3D technologie bij wervelkolomchirurgie



In het UMCG worden zeer complexe wervelkolom operaties van de neurochirurgie en orthopedie ondersteund met 3D technologie van het 3D-lab. Wil jij weten hoe deze technologie kan bijdragen aan het plaatsen van schroeven in de wervelkolom met de grootste precisie? Leer tijdens deze workshop meer over 3D-planning van wervelkolom chirurgie en neem zelf een kijkje met de Hololens!


Solliciteren voor chirurg i.o. en een goed CV voor de chirurg in spe



Voer jij wel eens gesprekken die niet helemaal lekker lopen of kom jij niet goed naar voren in een sollicitatiegesprek? Reageer je soms wel eens te heftig of te afwachtend in een lastig gesprek? Dan is dit dé workshop voor jou. Na deze workshop weet je wat een passende indruk is, ga je met zelfvertrouwen je gesprek in en kun je je volledig concentreren op de inhoud. Nota bene de opleider van de afdeling heelkunde van het UMCG – dr. van Ginkel – zal deze workshop geven. Grijp deze unieke kans en ga laagdrempelig het gesprek aan en stel je vragen!


Online profileren en LinkedIn



Dit is de tijd om je netwerk via LinkedIn te onderhouden en uit te breiden. Waarom? In de workshop ‘Jezelf profileren op LinkedIn’ ervaar je in vogelvlucht wat LinkedIn jou tijdens en naje opleiding kan opleveren: nuttige kennis, positieve relaties en interessante wendingen. Wil je weten hoe je in kleine stappen je zichtbaarheid vergroot? Helmig Jan Kragt en Wendy Termeulen, studentSupervisors van VvAA, vertellen er je meer over.


Klacht, tucht of claim?



Tijdens een consult met een patiënt en familielid merk je dat het gesprek niet helemaal lekker loopt. Hoe herken je signalen van onvrede en wat doe je dan? Welke wegen kan een patiënt bewandelen met zijn onvrede en wat kan je zelf doen? Tijdens deze workshop komen alle do’s en dont’s aan bod die jou helpen om een klacht- of claimtraject goed door te komen. Claire Blaauw en Esmée van der Linde, juridisch Supervisors bij VvAA, vertellen je alles over wat je kunt verwachten en staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.


Promoveren en het MD/PhD-traject



Ook het onderzoek aspect is een must in je opleiding tot toekomstig arts. Denk je dan aan een stoffig onderzoekskamertje en alleen maar statistiek? Dan heb je het fout! Van operatiekamer tot het laboratorium en van de apotheek tot aan de patiënt: alles komt voorbij tijdens een promotietraject. Maar wat komt er allemaal kijken bij onderzoek? Wanneer moet je er aan beginnen? Hoe kom je aan publicaties? Moet je wel of niet promoveren voor je gaat specialiseren? Allemaal vragen die tijdens deze workshop aan bod komen, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke toekomst als onderzoeker.


Owl Carousel Example