Workshops 2023
De workshops van Surgeon Day 2023 hebben alles te maken met tijdsdruk. Er zijn twee soorten workshops: praktische en onderzoek/carrière georiënteerde workshops.
Neem vooral een kijkje zodat de voorpret voor Surgeon Day 2023 kan beginnen!
Basisvaardigheden hechten Trauma Opvang Steriliteit Acute Operationele Militaire Geneeskunde Abdominaal Aorta Aneurysma Promoveren en het MD/PhD-traject Mobiel Medische Team Gut Anastomosis
In deze korte praktische cursus ligt het accent op het behandelen van enkele hechttechnieken. Er wordt ingegaan op de instrumentkennis, de handeling van instrumenten en de diverse soorten hechtdraden en hechtnaalden. Na het doorspreken van enkele praktijkvoorbeelden en de do’s & dont’s op het gebied van de toepassing van hechttechnieken, wordt gestart met het practicum. Aan de hand van een aantal instructievideo’s worden de hechttechnieken toegelicht en mag je zelf aan de slag!
Voor het oefenen wordt gebruik gemaakt van een skinsimulator en zoals bij veel disciplines geldt en bij hechten in het bijzonder: oefening baart kunst!
Frank IJpma zal in deze workshop de verschillende aspecten van de trauma-opvang op een hands-on manier laten zien. Maak je borst maar nat, want dit wordt een workshop die je nog lang zal bijblijven!
Margriet en Sisu zijn twee operatieassistenten in het UMCG en werkzaam op de zogenoemde afdeling sector 3. In de dagelijkse setting hebben zij te maken met diverse operaties. Denk aan: abdominale chirurgie, vaatchirurgie, gynaecologie of bijvoorbeeld traumachirurgie. Afzonderlijke specialismen waarin zij één ding met elkaar gemeen hebben: elke seconde telt inderdaad. Tijdens de workshop zal je een indruk krijgen hoe het is om in een operatieteam te werken, hoe dynamisch dit team is, hoe de communicatie verloopt en wat er allemaal bij een operatie komt kijken. We hopen je een indruk te geven van hoe onze werkdag eruit ziet.
Tijdens deze workshops wordt er ingegaan op de militaire spoedgeneeskunde vanuit de chirurgie. Op basis van triage zullen er verschillende cases behandeld worden op. Hierbij wordt er zowel gelet op de mate van spoed/ernst als het behandelen van deze spoedgevallen midden op het slagveld! Prof. Dr. Jan Roodenburg is betrokken geweest bij het Regiment Geneeskundige Troepen en had diverse functies in veldhospitalen, waaronder die van Clinical Director.
In deze workshop staat een echte spoedinterventie centraal! 2 specialismen zullen de krachten bundelen om het beste resultaat te behalen voor de patiënt. Vaatchirurg Ben Saleem en radioloog Gijs Bloemsma nemen jullie mee in het aantonen en behandelen van AAA’s.
Ook het onderzoek aspect is een must in je opleiding tot toekomstig arts. Denk je dan aan een stoffig onderzoekskamertje en alleen maar statistiek? Dan heb je het fout! Van operatiekamer tot het laboratorium en van de apotheek tot aan de patiënt: alles komt voorbij tijdens een promotietraject. Maar wat komt er allemaal kijken bij onderzoek? Wanneer moet je er aan beginnen? Hoe kom je aan publicaties? Moet je wel of niet promoveren voor je gaat specialiseren? Allemaal vragen die tijdens deze workshop aan bod komen, om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke toekomst als onderzoeker.
Zeg je spoed, dan zeg je MMT! Heb jij altijd al meer willen weten over de werkzaamheden van het Mobiel Medische Team? Dan kun je in deze workshop ontdekken wat zij zoal tegenkomen in hun werk en hoe zij hun hoofd koel houden in situaties waar de klok tikt!
Bij abdominale chirurgie worden vaak darmresecties uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt een anastomose uitgevoerd. Dit betekent dat de twee uiteinden van de darm aan elkaar worden vastgemaakt. In deze workshop worden verschillende soorten anastomosen besproken en worden verschillende technieken uitgelegd. Een groot deel van het programma zal bestaan uit een hands-on workshop, waarin jullie daadwerkelijke darmanastomosen kunnen maken. Na deze workshop zullen jullie de verschillende anastomosen, hechttechnieken en valkuilen begrijpen. Voor deze workshop wordt hechtervaring aanbevolen.